Vinkit uuden talon ostajalle

5 vinkkiä uuden kodin ostoon

Kodin ostoa on yksi tärkeimmistä päätöksistä elämän aikana. Päätöksentekoon vaikuttaa niin oma varallisuus kuin omat toiveet. Jotkut voivat haluta mahdollisimman pienen ja tehokkaasti suunnitellun kodin, kun taas toisille se voi olla viihdepaikka, jossa on omat huoneet esimerkiksi käsitöille tai penkkiurheilulle.

Urheiluhuoneessa pitää tällöin olla tarpeeksi suuret puitteet, jotta siellä voisi vaikkapa seurata otteluita ystävien seurassa ja tarpeeksi hyvä nettiyhteys, jotta penkkiurheilun tärkeä osa eli vedonlyönti onnistuisi sujuvasti ilman katkoksia. Lisäksi seuraavat vinkit lukemalla voit ymmärtää paremmin, mitä kodin ostaminen vaatii ja miten se onnistuu parhaiten.

 

1.    Aloita säästäminen ajoissa
          Harvalla on mahdollisuus ostaa omaa kotia täysin ilman lainaa. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että rahan lainaamisella on oma hintansa. Jos mahdollista niin aloita käsirahan säästäminen jo hyvissä ajoin.

Kyse ei ole muutamasta kahvikupista luopumisesta, koska niiden hinnalla ei kotia hankita. Säästöä kannattaa hakea pakollisten kulujen kilpailuttamisella ja tarkistaa pystyykö niistä siirtämään summia tulevan kodin ostoon.

 

2.    Arvio kuinka paljon pystyt kodista maksamaan
Oma tilanne vaikuttaa kaikkein eniten mistä ja minkälainen koti on mahdollista ostaa. Arvostatko suomalaisia arkkitehtuurin trendejä vai sopiiko itselle jokin aivan perinteinen. Hinnat nousevat asuinalueen sekä tontin ja asunnon suuruuden mukaan.

 Omakotitalo tuo mukanaan päätösvaltaa, mutta kustannukset ja velvollisuudet ovat erilaiset. Kerrostaloissa joutuu ottamaan huomioon enemmän ympärillä asuvia ja peruskustannukset ovat yleensä aavistuksen halvemmat. On tärkeää miettiä mihin itsellä on taloudellisesti varaa.

 

3.    Tarkkaile asuntotarjontaa jatkuvasti
Parhaat asunnot eivät tule välttämättä myyntiin ollenkaan, vaan niille löytyy omistaja jo ennen sitä. Tarkkailuun kannattaa ottaa kauppojen ilmoitustaulut sekä kysellä tuttavilta ja työkavereilta mahdollisista vaihtoehdoista talojen ja tonttien suhteen. Jos tarkoituksena on rakennuttaa itse alusta asti, niin tontteja kannattaa kysellä myös kaupungilta.

 

4.    Valitse oikeasti itselle sopiva asunto ja asuinalue
Yhtä oikeaa ja hyvää vaihtoehtoa kodiksi ei ole olemassa, koska se vaihtelee jokaisen omien elämäntapojen ja mieltymysten suhteen. Palveluita arvostavan ja remonttitaidottoman ei välttämättä kannata hankkia vaivoikseen kunnostuksen tarpeessa olevaa mummon mökkiä kaukana keskustasta.

Luonnollisesti sopiva vaihtoehto on silloin osakehuoneisto tai kaupunkiasunto. Omaa rauhaa kaipaavalle, uusista rakennustekniikasta kiinnostuneelle ja harrastuksena remonteista nauttivan kannattaa vilkuilla niitä mummonmökkejä. Tärkeintä on päättää ostatko, rakennatko vai kunnostatko?

 

5.    Mieti uuden asunnon ostoa vasta sitten, kun vanha on myyty
Viimeiseen asti kannattaa välttää kahden asunnon loukkua. Riippuen oman asunnon sijainnista voi vanhan asunnon myymiseen mennä pitkiäkin aikoja. Pidä mukana malttia, sillä kahden asunnon ylläpito maksaa. Väliaikaiseksi ratkaisuksi kannattaa harkita vaikka vuokra-asuntoa.

Selvitä ostajan ja myyjän velvollisuudet
Ajatus oman kodin ostosta tuntuu kuin unelmalta, mutta etenkin ensikertalaisesta saattaa koko prosessi tuntua lopulta todella monimutkaiselta paketilta. Loppujen lopuksi siihen liittyy monia eri vaiheita, tehtäviä ja vaatimuksia.

Luonnollisesti itsellä on huoli siitä, jos tekee virheitä ja niistä joutuu myöhemmin maksamaan kalliisti, kun ei ole osannut huomioida jotain tärkeitä asunnon oston liittyviä seikkoja. Näitä voivat olla muun muassa seuraavat asiat:

●       Hoitovastike ja muut asumisen kulut: Tämä tarkoittaa, että lainaosuuden lisäksi kuukausittain maksettavia kuluja asumismuodosta riippuen muun muassa vesimaksu, sähkö, autopaikka ja saunavuoro.

●       Lämmitysmuoto: Asumiskuluihin merkittävästi vaikuttava asia on lämmitys. Asuntoa katsoessa on järkevää suosia esimerkiksi kaukolämpöä, varaavaa takkaa tai ilmalämpöpumppua.

●       Asunnon remontin tarve: Asunnon huolto ja remontit siirtyvät omistajan vastuulle. Oman kodin kunto kannattaa arvioida tarkasti ja huomioida vaatiiko se jotain suurempia remontteja lähitulevaisuudessa.

●       Ensiasunnon ostajan edut: Voit saada edullisempaa lainaa, jos olet hankkimassa itsellesi ensimmäistä asuntoa.

 

Asuntokaupoissa valtti on malttia
Yllä olevasta voimme päätellä, että oman kodin hankinta on pitkä ja aikaa ottava prosessi. Hätiköidyt päätökset hyvin usein tuovat mukana ongelmia, jonka seurauksena asunnosta voi tulla yllättävien kulujen ja asioiden takia kohtuuttoman kallis itselle.

Unelmien toteuttaminen kannattaa aloittaa säästämisellä sekä samalla pikkuhiljaa vilkuilla tarjolla olevia vaihtoehtoja ja mahdollisia asuinalueita. Kun on rauhassa tutustunut itselle sopivaan asumismuotoon, laina vaihtoehtoihin, asuinalueisiin ja kaikkeen muuhun kodin hankintaan liittyviin yksityiskohtiin, niin oikean hetken tullessa voit keskittyä täysin vain muuttoon ja siihen, miten kodin saat näyttämään omalta.

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.